Kom kijken bij inschuiven spooronderdoorgangen Hurdegaryp en Feanwâlden

Geplaatst op 20 februari, 2019 om 12:43 | In de categorie:

In Hurdegaryp en Feanwâlden krijgen we er twee mooie nieuwe verkeerstunnels bij. Zulke ongelijkvloerse kruisingen van weg en spoor zijn voor alle verkeersstromen veilig en comfortabel.

Tussen woensdag 20 februari en zondag 24 februari zetten we een grote stap in beide bouwprojecten. ProRail werkt in die dagen met aannemer Heijmans en BAM aan het verwijderen van sporen, inschuiven van beide tunnels en het weer terugbouwen van de sporen. Publiek is welkom: het spectaculaire werk is ter plekke goed te volgen.

Spectaculair op donderdag

Op donderdag 21 februari zijn de meest spectaculaire momenten te verwachten. Tussen 4.00 en 7.00 uur in de ochtend wordt de fiets- en wandelonderdoorgang in Feanwâlden ingeschoven. Vanaf ongeveer 13.00 uur in de middag tot in de loop van de avond schuiven we de onderdoorgang van de grote verkeerstunnel bij Hurdegaryp in. De periode erna is gereserveerd voor afbouw, onder andere voor het terugbrengen van het spoor. Houd wel de website in de gaten, want bijvoorbeeld weersomstandigheden kunnen de planning van aannemer beïnvloeden.

Neem een kijkje!

U bent van harte uitgenodigd een kijkje te komen nemen op de beide locaties. Vlakbij het station in Hurdegaryp komt een tribune. Tijdens het inschuiven zijn er medewerkers van de aannemer, provincie en ProRail aanwezig om antwoord te geven op uw eventuele vragen. Wij vragen u, waar mogelijk, wandelend of met de fiets te komen. De locatie in Feanwâlden is alleen per fiets of lopend te bereiken.  Daarnaast is de inschuiving in Hurdegaryp live te volgen via de webcam op de site van ProRail.

Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden

Aannemer Heymans bouwt de onderdoorgang bij Hurdegaryp, Dit is onderdeel van het project Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden (ESGL). Onder andere met dit project verbeteren we de bereikbaarheid van het Noorden. Dit doen we door een extra sneltrein en langere treinen tussen Leeuwarden en Groningen te laten rijden. Hiermee kunnen reizigers vaker en comfortabeler reizen. Ook overstapmogelijkheden verbeteren, omdat er vier treinen per uur rijden. Om de extra trein mogelijk te maken werkt ProRail aan sporen, verschillende (over) wegen en alle stations langs het traject. Meer hierover op www.prorail.nl/esgl.

Overige werkzaamheden langs het traject

Voor het project ESGL bouwt aannemer BAM gedurende deze periode op nog een aantal plaatsen langs het traject. Zo wordt onder meer in Leeuwarden gewerkt bij de Schrans en het station. De overweg blijft open voor alle verkeer. Deze werkzaamheden zijn voorbereidend op grotere aanpassingen die in de herfst van 2019 plaatsvinden. De BAM verlengt onder meer de perrons van station Camminghaburen, Feanwâlden en De Westereen.

Foto: de rails boven de onderdoorgang bij Hurdegaryp zijn – tijdelijk – verwijderd: het spoorlichaam wordt afgegraven. Op de achtergrond de grijze betonnen ingang van de onderdoorgang aan de noordzijde van het spoor.