36.000 liter water per uur!!!

Geplaatst op 2 juli, 2019 om 11:14 | In de categorie:

Zoals u gewend bent verzorgt Autobedrijf De Jager in Hurdegaryp iedere maand opnieuw voor de laatste weetjes. tips en adviezen. Pieter de Jager praat u graag bij, bijvoorbeeld over wat er gebeurt met uw auto als hij aan het einde van zijn leven is. Of het hoe en wat als uw kind tijdens de rijlessen een schade veroorzaakt.  Maar Pieter trapt af met te vertellen over de waterverplaatsing van uw autobanden tijdens regen.

“Wanneer uw auto over het wegdek glijdt doordat het geregend heeft en de banden niet meer voldoende profiel hebben om het water af te voeren, heeft u last van aquaplaning. Dit komt door de snelheid waarmee u rijdt, te weinig profiel op de banden en de hoeveelheid water dat zich op het wegdek bevindt, zo weet De Jager. “ Op het moment dat u 120 kilometer per uur rijdt met versleten banden, krijgt de band niet de kans om al het water af te voeren. Dit zorgt ervoor dat de auto als het ware over het wegdek glijdt en de auto onbestuurbaar wordt. Daarom is het aan te raden om de banden bij een profieldiepte van 2,5 mm te laten vervangen.”

Met een snelheid van 120 kilometer per uur en een laagje water van 2 mm moet de band ongeveer 10 liter water per seconde afvoeren! Nieuwe banden nodig? Laat het controleren. Veiligheid voorop!

Volgt uw zoon of dochter autorijlessen

Om even goede nota van te nemen maak de garagehouder u graag op het volgende attent. “Moet u de schade die uw zoon of dochter veroorzaakt heeft tijdens de rijles zelf betalen? Niet alle rijscholen hebben de algemene voorwaarden en de verzekeringen op orde! In sommige voorwaarden staat bijvoorbeeld dat de rijschool alleen aansprakelijk is tot het bedrag dat de verzekeraar vergoedt, zonder het bedrag te noemen. Ook zijn er rijscholen die niet verzekerd zijn voor schade bij inzittenden. En bij sommige rijscholen moeten leerlingen boetes betalen voor overtredingen die zij hebben begaan tijdens de rijles.”

Goed om te weten: een leerling van een rijschool is juridisch gezien niet de bestuurder van de lesauto. Hij kan daarom niet aansprakelijk gesteld worden voor schade of boetes die tijdens de rijles zijn veroorzaakt. Even checken kan geen kwaad.

98,4% van afgedankte auto wordt nuttig toegepast

Wat gebeurt er met een auto aan het einde van zijn looptijd? Pieter weet het. “De grote sloperijen van vroeger zie je steeds minder. Tegenwoordig wordt 98,4% van de auto weer ergens anders voor gebruikt. Autorecycling kent vier stappen:

  1. Afmelden voor demontage.
  2. Demonteren van een auto en verkoop van gebruikte, originele onderdelen.
  3. Shredden ofwel vermalen van de auto om het metaal voor hergebruik geschikt te maken.
  4. Nascheiden van kunststoffen, mineralen, vezels en metalen tot hernieuwde grondstoffen.

Van het totale gewicht van een auto is uiteindelijk slechts 1,6 procent niet recyclebaar. Vrijwel niets gaat verloren. Sinds de oprichting in 1995 zijn er via ARN (Auto Recycling Nederland) ruim vijf miljoen auto’s op deze manier duurzaam gerecycled.”