Teken: nonsens en feiten

Geplaatst op 11 juli, 2016 om 9:20 | In de categorie:

Teken zijn vervelende insecten, waarover de wildste – terechte én onterechte – verhalen de ronde doen. Zo zouden ze zich vooral vanuit bomen en hoge struiken op hun slachtoffers zouden laten vallen, dat je van elke tekenbeet de ziekte van Lyme op loopt en dat ze zich alleen buiten en niet binnen de bebouwde kom ophouden. Het aantal tekenbeten in ons land wordt geschat op ca. 1 miljoen per jaar.

Feit is wel, dat teken van warmte houden: dat verklaart dat tekenbeten vooral gesignaleerd worden in de traditioneel warmste maand van het jaar, juli. Feit is ook dat teken niet alleen in bomen en hoge struiken leven, maar ook in het gras en op tuinplanten: één op de vijf tekenbeten doet zich voor tijdens een verblijf in tuin en park!

Aan de andere kant is het klinkklare onzin dat elke tekenbeet uit loopt op de ziekte van Lyme. Die ziekte manifesteert zich alléén als de teek besmet is met de Borrelia-bacterie. Maar zelfs dan blijft het aantal ziektegevallen beperkt tot, pakweg, een procent of 3. Maar dat aantal bedraagt toch altijd nog ruim 25.000(!) gevallen per jaar. Besmetting – en dus ook meestal de ziekte van Lyme, manifesteert zich als huiduitslag, met een ronde ring of huiduitslag.

Vochtige, warme plekjes

Deze cijfers geven aan dat, na een verblijf in het groen, controle van lichaam en kleding op de aanwezigheid van teken van groot belang is. Kijk dan vooral op warme en vochtige plaatsen zoals de oksels, knieholtes, bilspleet, liezen en achter de oren. Het spreekt voor zich dat die teken dan zo snel mogelijk – maar in ieder geval binnen 24 uur – verwijderd moeten worden. Want hoe langer een teek in de huid zit des te groter is de kans op het ontstaan van de ziekte van Lyme. Het is raadzaam om de huid vervolgens grondig te ontsmetten met alcohol of jodium. Is de ronde ring na drie maanden nóg niet verdwenen, consulteer dan een arts. Doe dit eveneens als u griep, ringvormige huiduitslag , koorts, hoofd- of gewrichtspijn krijgt.

Teken verwijderen

Heeft een teek zich eenmaal vastgebeten in de huid, dan zuigt het beestje zich meteen vol met bloed en is zonder een speciale tekentang vrijwel niet te verwijderen. Dit is te wijten aan de zgn. hypostoom, een orgaan met een flink aantal weerhaakjes, waarmee het insect zich in de huid boort. Klapt het vervolgens de zgn. palpen uit, dan zit het beestje onwrikbaar vast.

Houdt u voor wat betreft het verwijderen van een teek aan deze bewezen methode en ga niet proberen de teek te verwijderen met uw nagels of pincet. Overgiet het beestje evenmin met alcohol: als gevolg hiervan kan de teek gaan braken en zo de bacteriën in het lichaam injecteren. Watten gedrenkt in zeep of het gebruik van vuur of een heet voorwerp bieden eveneens geen soelaas: alleen een tekentang kan u van het insect afhelpen, mits u de teek binnen 24 uur verwijdert nadat het insect u gebeten heeft.