Vlooien: vervelende gasten bij dier én mens

Geplaatst op 15 juli, 2016 om 9:40 | In de categorie:

Als je, einde juli/begin augustus, je huisdieren zich frequent ziet krabben en snelle onverwachte bijtbewegingen richting huid ziet doen, dan moet er bij jou een belletje gaan rinkelen: hond en/of kat heeft last van vlooien. Het doorgaans wat warmere weer zorgt er voor dat deze vervelende hippende en kruipende insecten massaal uit de neten kruipen en op zoek gaan naar voedsel. Neem je hier tegen geen afdoende maatregelen,dan kunnen vlooien zorgen voor een ware plaag. Jeuk en bloedarmoede liggen dan op de loer, net als allergische reacties en – zowel bij dieren als bij mensen – besmetting door eitjes die vlooien nogal eens bij zich dragen. Die eitjes kunnen gemakkelijk uitgroeien tot lintwormen.

Vlooienkam

Vlooien laten overal hun eitjes vallen. Deze eitjes ontwikkelen via een paar stadia tot volwassen vlooien.De gemiddelde vlooienlarve heeft vier tot zes weken nodig heeft om een volwassen vlo te worden. Dit betekent dus dat je minstens gedurende die periode bezig zal moeten zijn met de bestrijding van de vlooien. Ook is het wijs om na die periode door te gaan met preventief bestrijden.

Je hond of kat kan heel goed vlooien hebben zonder dat je het in de gaten hebt. Dat komt omdat ze zich enorm snel door de vacht kunnen verplaatsen. Met behulp van een vlooienkam kun je zien of er vlooien aanwezig zijn.

Voorkómen en bestrijden

Vlooienlarven houden van een warme, vochtige omgeving en een ideale plaats voor hen is dan ook diep in een hoogpolig tapijt in een centraal verwarmd huis. Ze voeden zich met afval in de vloerbedekking en kunnen zich zo het hele jaar door in leven houden.

Om te voorkomen dat je in de zomermaanden met een vlooienplaag wordt geconfronteerd, is het zaak om bijvoorbeeld elke dag goed te stofzuigen: niet alleen het tapijt, maar ook in de kieren bij plinten en in de naden van je meubilair. Verder is een omgevingsspray heel effectief en is het aan te raden om het hele jaar door huisdieren preventief tegen vlooien te behandelen: ’s winters kunnen zij, ook in huis, prima overleven! Meer info over vlooien en hun bestrijding(smiddelen) kun je krijgen bij o.a. Pets & Co.