Steun bieden in een gezin vanuit sociale betrokkenheid. Kleine moeite, geweldig gevoel!

Geplaatst op 20 november, 2018 om 2:44 | In de categorie:

Home-Start NOF koppelt ervaren opvoeders aan gezinnen met jonge kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Een getrainde vrijwilliger komt wekelijks in het gezin en neemt de tijd om leuke dingen te ondernemen en een luisterend oor te bieden. Vrijwilligers bieden hulp zonder voorwaarden en hebben geleerd om vooral goed aan te sluiten bij de wensen van het gezin. Deze hulp is laagdrempelig en biedt zowel de ouder als een vrijwilliger veel voldoening.

Zwaardere hulpverleningstrajecten voorkomen

Home-Start is een gecertificeerd programma van Humanitas en wordt in Nederland al 25 jaar succesvol aangeboden in ruim 155 gemeenten. Het programma is 5 jaar terug in Noordoost Friesland gestart en volgend jaar sluit Ameland zich ook aan. Home-Start wil zwaardere hulpverleningstrajecten voorkomen.

Vrijwilligers helpen ouders om weer positiever om te gaan met hun situatie. Zij spelen in op de kracht van ouders, zodat zij weer gaan geloven in hun eigen opvoedvaardigheden. Dát het werkt is inmiddels door diverse onderzoeken gebleken. Ouders voelen zich gehoord en begrepen en waarderen de betrokken persoonlijke manier van begeleiden.

Verhaal kwijt kunnen

Vrijwilliger Alie maakte kennis met het gezin van alleenstaande moeder Hanny. Zij voelde zich overbelast en had geen sociaal netwerk en kon moeilijk grenzen stellen. De oudste zoon was passief en zat veel achter een beeldscherm, terwijl de jongste dochter van 3 jaar alle aandacht opeiste en enorm kon gillen als ze haar zin niet kreeg. De middelste dochter van 8 jaar gedroeg zich aangepast. Alie had vrij snel een klik en het vertrouwen van moeder. Ze kwam wekelijks, voordat de kinderen uit school kwamen, zodat Hanny haar verhaal kwijt kon.

Gewenste effecten

Alie is begonnen met activiteiten te ondernemen met de zoon, omdat ze merkte dat hij zich verveelde. Dat haalde hem voor de tv weg. Ze heeft Hanny tips gegeven over het tv gebruik. Dat werd goed opgepakt en had succes. Na anderhalf jaar verteld moeder in een eindgesprek wat de hulp van Alie haar opgeleverd heeft. Ze geeft nu beter haar grenzen aan en er wordt naar geluisterd. Ze negeert het gillen van haar dochter, zodat dat niet meer het gewenste effect oplevert. Er is minder ruzie onderling en  Hanny voelt zich gesterkt door de motiverende steun van Alie. Ze overziet het weer beter. Alie kwam graag in het gezin en ze hebben inmiddels een hechte band opgebouwd.

Meer weten? Bel 06 35113852 / E.Spaanstra@humanitas.nl /www.home-start.nl