Het fenomeen Hoekstra DHZ: (veel) meer dan leverancier voor doe-het-zelvers

Geplaatst op 22 mei, 2019 om 2:45 | In de categorie:

Nog nooit bij Hoekstra DHZ in Hurdegaryp binnen gestapt? Moet u zéker eens doen. Gegarandeerd dat u er terug komt. Al is het alleen maar om de geweldige service.

De redactie ving op dat een klant een product vroeg, dat bij Hoekstra niet in het assortiment zat. Maar na een aardige tijd zoeken (ongevraagd en gratis!) verliet de klant niet eerder de winkel nadat hij van de ondernemer de naam kreeg van een bedrijf waar hij beslist meer succes zou hebben.

Zelfs per stuk/volledig op maat

Eigenaar Berend Wiersma vertelt: “Service is bij ons gewoon een sterk punt. En dat maakt dat we veel klanten trekken uit een straal van zo’n 20 km – en soms véél verder, zoals uit Drenthe en Groningen – rondom Hurdegaryp. Maar klanten vinden het ook prettig dat ze bij ons, als ze het willen, zelfs één(!) boutje, moertje of schroefje kunnen krijgen. Of dat hij een stuk hout of plaat volledig op maat mee naar huis kan nemen. En natuurlijk kunnen ze hier terecht voor een breed assortiment glas , dat eveneens op maat gesneden kan worden.”

Veel klandizie voor sleutels

“ We zijn een aantal jaren geleden weliswaar gestopt met het uitvoeren van schilderwerk, het gaf ons de gelegenheid en de tijd om ons te concentreren op de winkel en het assortiment. Dat laatste is uitgebreider geworden en bovendien  hebben we gezocht naar niches die zowel voor de klant als voor ons aantrekkelijk zijn.  Huis-en autosleutels bijvoorbeeld. In huissleutels deden we altijd al. Maar omdat collega’s van deze productgroep hiermee stopten, kregen wij veel van deze klandizie, vooral uit het noorden van onze provincie. Ook al omdat die collega’s ze naar ons verwezen.”

Autosleutels successtory

Een apart en tevens een successtory zijn de autosleutels. Ook daarvoor geldt het verhaal als hierboven omschreven. “Toen de auto’s nog nauwelijks of geen elektronica aan boord hadden waren dit eigenlijk alleen de reservesleutels. Maar juist door die elektronica kregen wij veel meer mensen over de vloer. Niet alleen particulieren, maar ook garagehouders uit de hele regio. En dan ben je min of meer verplicht om sleutels van alle merken op te nemen. En dat is, m.u.v.(een aantal modellen van) het merk Volvo, ook wel zo.”

Tenslotte wil Wiersma nog  kwijt dat er nóg een selecte groep afnemers van autosleutels is: bezitters van oldtimers: “En die komen uit het hele land. Tot aan Brabant en Rotterdam aan toe. Leuk toch, dat we ook dáár genoemd worden met onze specialisatie.”

Compositiefoto: links een blik voor naar achteren van de winkel. Rechts: een blik op de sleutelwand.