LEZING BIER EN BROOD IN FRIES LANDBOUWMUSEUM

Geplaatst op 16 september, 2019 om 3:25 | In de categorie:

Op 22 september geeft George van der Peet in het Fries Landbouw Museum een lezing over ‘bier en brood’.

De lezing is één van de vier activiteiten die het Fries Landbouw Museum met medewerking van Tresoar organiseert bij de expositie ‘Hollandgänger’ over de Hannekemaaiers en (Lapke)poepen.
De aanvang van de lezing is om 15:00 uur.

Kansen en problemen

Migratie is een van de actuele thema’s van onze tijd. De regio Emsland in Duitsland en Friesland waren vroeger herkomstgebied respectievelijk streek van bestemming van talrijke arbeidsmigranten, met alle daarmee gepaard gaande kansen en problemen. Hollandgänger: Hannekemaaiers en (Lapke)poepen werden ze genoemd.De eersten werkten onder meer in de landbouw en de turfwinning. De anderen handelden in linnenwaren.Veel families in het Emsland en Friesland zijn nazaten van deze arbeidsmigranten.

Hannekemaaiers of poepen

Vanaf de Gouden Eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog kwamen elk voorjaar duizenden seizoenarbeiders vanuit Duitsland naar Nederland om de boeren te helpen bij de hooioogst. Ze werden hannekemaaiers, mieren of poepen genoemd. Individueel of in groepjes boden ze zich aan. Friese boeren hadden gemiddeld twee tot vier hannekemaaiers aan het werk. Sommigen kwamen jaar na jaar terug bij dezelfde boer.

Basis diverse bedrijven in ons land

Anderen specialiseerden zich in de verkoop van linnen. Deze ‘lapkepoepen’ vormden de basis van talloze winkels en bedrijven die nu nog steeds in Nederland aanwezig zijn zoals C&A, V&D, Schweigmann, Voss, Sinke, Lampe en Hanewacker.

Ook nu veel arbeidsmigranten

Na 1870 kwam er een langzaam aan een einde aan deze vorm van gastarbeid. Dat kwam onder meer door de Duitse industrialisatie en economische groei, de Duits-Franse oorlog (1870/1871) én de introductie van landbouwmachines in ons land.

Documenten en aandenkens in deze expositie vertellen het verhaal en de achtergronden van de arbeiders van toen. Vandaag de dag zijn er weer veel rondtrekkende arbeiders. Ze komen vooral uit Oost-Europa, maar ook uit Afrika en Azië.

Deze expositie is in samenwerking gemaakt met het Emslandmuseum in Lingen.  Datum:  zondag 22 september 2019.  Aanvang van de lezing is om 15:00 uur. VOL = VOL  wilt u zeker zijn van een plek, koop dan hieronder -via de knop-  uw entreebewijs: u betaalt via Ideal.
Kies voor de optie Museumkaart / Vriend wanneer u die wilt gebruiken. Nb vergeet uw kaart niet!