Glutenvrij eten: gezond of ongezond?

Geplaatst op 17 september, 2019 om 11:06 | In de categorie:

Over gluten bestaan veel ware en onware verhalen. Maar wat is nu wel of niet juist? Daarvoor laten we 4 weken achtereen een expert aan het woord die er haar beroep van heeft gemaakt om zinnige zaken omtrent voedsel en eten te vertellen: Anita Vorenkamp van het gelijknamige voedingsbureau uit Hurdegaryp.

Is het eten van volkoren brood en muesli nog wel gezond? Er zijn onderzoeken die aangeven dat grote hoeveelheden gluten in verband gebracht kunnen worden met verschillende chronische ziekten zoals depressie, diabetes, ziekte van Alzheimer en voedselallergieën. Ons verteringssysteem is namelijk niet geschikt om grote hoeveelheden gluten af te breken. De onverteerde gluten blijven achter in de darm en geven een cascade aan reacties die tot allerlei klachten kunnen leiden, onder andere in de hersenen.

Véél meer dan in de jaren 50 van de 20e eeuw

Als we een aantal onderzoeken mogen geloven, heeft naar schatting 1% van de bevolking last van glutenintolerantie (beter bekend als coeliakie). Dat lijkt weinig, maar het is toch al 80 (!) keer meer dan in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Daarnaast is er ook de opkomst van onbekendere aan gluten gerelateerde aandoeningen zoals de glutensensitiviteit. Er worden overigens al veel meer glutenvrije voedingsmiddelen verkocht dan mensen met coeliakie en tarweallergie samen kunnen eten. Er is dus iets aan de hand met gluten dat niet met de gangbare (via arts) diagnostische middelen is vast te stellen. Dus, moeten we nu wél of niet een glutenvrij dieet volgen? Is gluten een gevaar voor de gezondheid?

13 tot 35% mensen heeft er last van

Orthomoleculair diëtist Anita Vorenkamp: “Vooropgesteld: de cijfers lopen sterk uiteen. Volgens recent onderzoek is naar voren gekomen dat er een aanzienlijk grotere groep mensen is die last heeft van glutensensitiviteit of non-celiac glutensensitivity (NCGS) zoals de aandoening officieel wordt genoemd “. Schattingen lopen uiteen van 13 tot 35%. En toch weet 1 op de 8 mensen dat ze last hebben van glutenintolerantie. Hoe het komt dat deze ziekte aan een gigantische opmars bezig is? Verkeerde voeding! De eerste mensen aten wat ze vonden of konden vangen. Denk aan wortels, noten, vruchten, eetbare planten, maar ook aan vis en wild. Dat laatste werd niet elke dag gegeten zoals wij dit vandaag de dag doen.

Tarwe(meel) meest geconsumeerd

Granen zoals tarwe kwamen in dit dieet absoluut niet voor. En laat tarwe(meel) nu een product zijn dat wij als mensen voornamelijk consumeren. Vaak eten we wel vier tot zes keer per dag tarwe want het bevindt zich in brood, crackers, koek, cake, pasta, snacks en in allerlei bewerkt voedsel uit de voedingsmiddelenindustrie. Denk hierbij aan bewerkt vlees zoals gepaneerd producten en gehakt. Maar ook aan soep of sauzen waaraan vaak tarwebloem als bindmiddel is toegevoegd. In Europa wordt momenteel 10-20 gram gluten per persoon per dag gegeten met soms tot wel 50 gram. Een snee brood bevat 5 gram gluten.

(einde deel 1)