Voortgezet onderwijs in Achtkarspelen voorzien van watertappunten

Geplaatst op 17 september, 2019 om 10:39 | In de categorie:

Op alle scholen voor voortgezet onderwijs in Achtkarspelen is het tappen van water vanaf nu nog makkelijker en leuker.

Het Lauwers College en het Nordwin College in Buitenpost schonken 16 september de eerste bidons vol na de opening van de watertappunten in beide kantines. OSG Singelland in Surhuisterveen plaatste vorig jaar al een watertappunt in haar nieuwe schoolgebouw. ‘Het drinken van water past bij een gezonde leefstijl, het helpt bij het realiseren van een gezond gewicht. Met het realiseren van de watertappunten willen we kinderen stimuleren om meer water te drinken in plaats van frisdrank,’ aldus wethouder Margreet Jonker.

Watertappunten op basisscholen en bij sportaccommodaties

Ook op basisscholen en bij sportaccommodaties krijgt water drinken de komende tijd extra aandacht.

Op schoolpleinen van basisscholen door heel Nederland worden in de komende twee jaar zo’n 1.000 nieuwe watertappunten gebouwd. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) geeft hiermee uitvoering aan een afspraak uit het Nationaal Preventieakkoord.

Tot en met 14 oktober kunnen alle basisscholen zich inschrijven voor een subsidie voor de aanschaf, aanleg en onderhoud van een watertappunt. Inschrijven voor deze subsidie kan via https://www.gezondeschool.nl/advies-en-ondersteuning/subsidie-watertappunt.

De gemeente Achtkarspelen stimuleert ook sportverenigingen om jongeren meer water te laten drinken, bijvoorbeeld door ondersteuning bij het plaatsen van buitenwaterkraantjes. Opgave hiervoor kan bij Willemijn Meijer (JOGG-regisseur), w.meijer@ggdfryslan.nl.

Jongeren Op Gezond Gewicht

De watertappunten zijn onderdeel van de landelijke en gemeentelijke campagne ‘Drink Water’ van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). 11% van de 12-18 jarigen in Achtkarspelen heeft overgewicht, dit ligt iets hoger dan het gemiddelde in Friesland. Ook wordt er door kinderen en jongeren in Achtkarspelen meer suikerhoudende drank en minder water dan het Fries gemiddelde gedronken. Gelukkig is dat verschil in de groep 4-12 jarigen inmiddels al minder groot geworden, blijkt uit onderzoek van GGD Fryslân. In 2020 volgen nieuwe cijfers over de 12-18 jarigen.

Foto: gemeente Achtkarspelen

Onderschrift: Wethouder Margreet Jonker, directeur Lauwers College Greta Dam en leerlingen van het Lauwers College schenken de eerste bidons vol bij het nieuwe watertappunt op school.