Uitreiking lasdiploma deelnemers renovatie- en werkervaringsproject “het melkbeurtschip”

Geplaatst op 24 september, 2019 om 3:30 | In de categorie:

Acht kandidaten die hun opleiding hebben afgerond, ontvingen uit handen van wethouder Gelbrig Hoekstra van de gemeente Tytsjerksteradiel en wethouder Harjan Bruining van de gemeente Achtkarspelen hun lasdiploma. Dat deze werkervaringsprojecten een positief effect hebben op de deelnemers blijkt uit het feit dat zo’n 50 mensen, na de start van het project in 2015, een betaalde baan hebben gevonden.

Werkervaringsproject

Een team van werkzoekenden heeft onder leiding van projectleider Bryan Kes de metaalbewerking van het melkbeurtschip afgerond. Na bijna twee jaar eindigt de 1e fase van dit unieke werkervaringsproject in de loods van Wadro in Drogeham. Vorig jaar ontvingen 10 andere kandidaten al hun lasdiploma. Het beurtschip verhuist naar de Spitkeet in Harkema, waar de restauratie verder gaat met de houtbewerking.

De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel zijn in november 2015 samen met het lokale bedrijfsleven het werkervaringsproject gestart. Een groot aantal werkzoekenden is naast het werk aan het beurtschip een lasopleiding gestart. Onder leiding van lasinstructeur Anton Woelk van DKD lasopleidingen zijn de kandidaten opgeleid tot volwaardige MIG-Mag of TIG-lassers.

Melkbeurtschip

Eind 2017 is dit melkbeurtschip, van de Coöperatieve Zuivelfabriek Dokkum, gestald in een loods te Drogeham waar het project wordt uitgevoerd. Het bijna 13 meter lange schip heeft jarenlang dienstgedaan als melkvervoerder tussen de Coöperatieve Zuivelfabriek Dokkum, gevestigd van 1898 tot 1991 op bedrijventerrein Betterwird, en de melkveehouders in de omstreken. Hoelang het schip precies dienst heeft gedaan is onduidelijk en moeilijk te achterhalen. Wat wel te achterhalen valt is dat het schip gebouwd is in 1922 in opdracht van de zuivelfabriek.

Fotobijschrift: Wethouders Bruining en Hoekstra met de acht gediplomeerde deelnemers