Lezing over hannekemaaiers; wie waren dat eigenlijk?

Geplaatst op 24 oktober, 2019 om 10:06 | In de categorie:

Op dinsdag 5 november a.s. organiseert de Stichting Oud-Achtkarspelen een lezing over hannekemaaiers.

Hannekemaaiers of Hollandgangers waren buitenlandse ‘seizoenarbeiders’ in de hooibouw. Soms bleven ze daarna granen- en herfstgewassen oogsten of ze kwamen eerder al vlas en suikerbieten uitdunnen en wieden. Een aantal verkocht meegebrachte waren. Kiepkerels, lapkepoepen en marskramers uit Westfalen richtten hier zelfs bedrijven op. Anderen kwamen dijken aanleggen, turfsteken of vonden werk op blekerijen, steenbakkerijen of op de walvis- of koopvaardijvaart.

De lezing wordt gegeven door mevrouw Gerhild van Rooij en vindt plaats in de Schakel (ingang Berkenlaan) aan de Voorstraat 15 te Buitenpost. De avond begint om 19:30 uur en de toegang is gratis.