Lezing ‘Hannekemaaiers: werken in hooi en turf’ in het Fries landbouwmuseum

Geplaatst op 30 oktober, 2019 om 10:52 | In de categorie:

A.s. zondag, 3 november kunt u een lezing bijwonen in het Fries landbouwmuseum in Leeuwarden.

De lezing gaat over de trek van de Hannekemaaiers naar Nederland. Daarbij komen zowel de economische als de sociale motieven aan de orde. De wijze van reizen in die tijd, de rol van de stad als o.a. verzamelplaats en Poepenmarkt. Op deze veemarkt konden werkzoekende maaiers, werknemers zoekende boeren ontmoeten.

Ook de situatie in het toenmalige Duitsland met huurlieden (een soort horigen) komt ook aan de orde. Huurlieden waren mensen die een huisje konden huren op het erf van een boer. In ruil daarvoor werkten zij mee op de boerderij. Door dit systeem was van generatie op generatie vrijwel geen ontwikkeling en zelfstandigheid mogelijk. Door gras te gaan maaien in Fryslân kon men uit deze afhankelijkheid ontsnappen.

Op deze middag is het Historisch Reisbureau vanaf 13.00 uur aanwezig in het museum. Bezoekers kunnen bij Tresoarmedewerkers terecht voor genealogische vragen zoals: Hoe zet ik een stamboom op of hoe kom ik erachter of ik Duitse voorouders heb? Het Historisch Reisbureau van Tresoar werkt mee aan dit project omdat veel families in het Duitse Emsland en in de provincie Fryslân nazaten zijn van de arbeidsmigranten.

De entree bedraagt 10 euro incl. museumbezoek en 2 consumpties .
Aanvang lezing 15:00 uur:

VOL = VOL  wilt u zeker zijn van een plek, koop dan hieronder -via de knop-  uw entreebewijs: u betaalt via Ideal.
Kies voor de optie Museumkaart / Vriend wanneer u die wilt gebruiken. Nb vergeet uw kaart niet!