Glutenvrij eten: gezond of ongezond? (deel 4)

Geplaatst op 27 november, 2019 om 11:10 | In de categorie:

Over gluten bestaan veel ware en onware verhalen. Maar wat is nu wel of niet juist? Daarvoor laten we een aantal keren een expert aan het woord die er haar beroep van heeft gemaakt om zinnige zaken omtrent voedsel en eten te vertellen: Anita Vorenkamp van het gelijknamige voedingsbureau uit Hurdegaryp.

Enzym DPP IV helpt o.a. bij autisme

“Eén van de spijsverteringsenzymen die nodig is om voedingseiwitten zoals gluten af te breken is het enzym DPP IV. Ook andere voedingseiwitten zoals die voorkomt in zuivel (caseïne), spinazie en champignons worden hierdoor afgebroken. Dit enzym wordt normaal door de darmcellen en in de alvleesklier gemaakt. Onderzoek heeft uitgewezen dat DPP IV activiteit laag is bij mensen met autisme en dat hoe hoger de concentratie DPP IV is, des te effectiever is de afbraak van gluten. Het enzym regelt stofjes die een effect op de hersenen hebben. Door een hoge glutenbelasting wordt deze werking minder en ontstaat impulsief gedrag en psychomotorische onrust.  Tegenwoordig zijn er spijsverteringspreparaten met het enzym DPP-IV en die helpen gluten en andere voedingseiwitten af te breken. Dat is heel handig want het is niet altijd mogelijk om een dieet compleet glutenvrij te maken. Deze enzymen kunnen ingezet worden bij glutensensitiviteit. Ze kunnen niet coeliakie genezen en helpen ook niet bij tarwe allergie.”

Twijfels bij Consumentenbond en Voedingscentrum

“Bij een onderzoek van de Consumentenbond naar glutenvrije producten kwam die tot de conclusie dat ze niet altijd gezonder zijn. Het Voedingscentrum is van mening dat gluten alleen schadelijk zijn voor mensen met een glutenintolerantie of het neigen naar deze ziekte. ‘Ga niet zelf experimenteren met een glutenvrij dieet. De kans ligt op de loer dat je een tekort krijgt aan voedingsstoffen die wél gezond zijn.’

“De Consumentenbond meent dat glutenvrij niet altijd gezonder is. Zo zit er, volgens een test, altijd meer zout in glutenvrij brood:  lang niet altijd zijn glutenvrije producten een aanvaardbaar alternatief voor ‘normale’ producten. Anita geeft aan dat wie een uitgebalanceerd (glutenvrij) dieet wenst, er goed aan doet zo’n dieet samen te stellen met behulp van een orthomoleculair diëtist. Zij geeft advies op maat en stelt een gezonde glutenvrije voeding samen op basis van pure /echte voeding die bij voorkeur biologisch en van lokale herkomst is, geen geraffineerde koolhydraten , weinig zout en geen ongewenste stoffen zoals smaakversterkers en antibiotica  bevat, die de darmen belasten. Door voor echte voeding te kiezen voed je je darmen en je hele lichaam en kan dit weer herstellen.”

Baanbrekend onderzoek

Er is behoorlijk wat discussie gaande of glutenvrij eten nu gezond is of niet omdat het erg ingewikkeld is. We zijn nog lang niet uitgeleerd wat het effect is van gluten op ons lichaam. Het lijkt er in elk geval op dat een voedingspatroon dat minder gluten bevat wel darmklachten kan verminderen en mogelijk ook andere klachten.”

Leestip: ‘Het glutengevaar‘ baanbrekend hersenonderzoek naar de effecten van gluten op de hersenen door de Amerikaanse neurloloog Dr. David Perlmutter. Hierin staat beschreven wat de effecten zijn van gluten op onze hersencellen. Binnen dertig dagen zijn je hersenen gezond. Iedereen met een hersengerelateerd probleem zoals slapeloosheid, ADHD, migraine en vergeetachtigheid, heeft baat bij een glutenvrij leven.

Heb je, na het lezen van deze 8 weken durende informatie, vragen of wil je advies? Neem dan vrijblijvend contact op met Anita Vorenkamp, tel 06-15236239 (whap mag ook) of stuur een email naar info@voedingsadviesbureu.info