Gevangen in Friesland door de jaren heen

Geplaatst op 3 januari, 2020 om 3:48 | In de categorie:

Op dinsdag 14 januari a.s. houdt de heer Willem Helfrich een lezing over ‘gevangenen in Friesland door de jaren heen’.

De heer Helfrich heeft lange tijd als gevangenisbewaarder in de Blokhuispoort in Leeuwarden gewerkt. Hij heeft zich verdiept in de historie van het gevangeniswezen en de straffen die werden uitgedeeld.

Galgenveld en het Hûnegat

In zijn lezing schenkt hij aandacht aan de Friezen en hoe zij werden bestraft bij het overtreden van de wet en geeft hij een overzicht van straffen die werden uitgedeeld. Verder vertelt  hij over het galgenveld in Friesland, het Hûnegat (de kerketoren) en de verschillende gevangenissen. In de Middeleeuwen speelden kerk en geld een belangrijke rol in het geven van straffen. De mensen in de Middeleeuwen werden gedreven door angst. De geschiedenis van het Nederlandse gevangeniswezen valt in een aantal perioden uiteen. Tijdens de lezing gaat de heer Helfrich daar nader op in.

De lezing wordt georganiseerd door de Stichting Oud-Achtkarspelen en vindt plaats bij de bibliotheek in Surhuisterveen. Deze bevindt zich in het Vleckehûs aan de B.J. Schurerweg 14. De avond begint om 19.45 uur en de toegang is gratis.