De juiste bandenspanning : goed voor u, het brandstofverbruik en uw portemonnee

Geplaatst op 29 januari, 2020 om 11:41 | In de categorie:

Zoals u gewend bent verzorgt Autobedrijf De Jager in Hurdegaryp iedere maand opnieuw voor de laatste weetjes, tips en adviezen. Pieter de Jager praat u graag bij over, bijvoorbeeld, het nut van een juiste bandenspanning, waarom u er goed aan doet om uw banden uit te laten lijnen en dat het niet goed is om op olie te bezuinigen. Maar ook waarom u uw schokbrekers regelmatig zou moeten (laten) controleren en he u op de juiste wijze met uw airco om gaat.

Pieter steekt van wal door iets te zeggen omtrent de juiste bandenspanning: ‘Door goed te letten op de juiste bandenspanning krijgt u

  1. Meer veiligheid. Zachte banden hebben tot gevolg dat uw auto minder grip heeft op het asfalt. Dit betekent een langere remweg en een hogere slipkans en dus meer kans op schade (of erger).
  2. Lager brandstofverbruik. Voldoende lucht in de banden zorgt voor een lager brandstofverbruik.
  3. Minder slijtage. Als uw banden 20% te zacht zijn, dan verkort u de levensduur met een kwart. In plaats van 80.000 kilometer rijdt u dan nog maar 60.000 kilometer met een set banden.

Twijfelt u aan de spanning van uw autobanden? Laat deze dan even controleren, u kunt hier zo voor langsrijden. Tip: Vergeet ook niet uw reservewiel te controleren.’

Zorg dat ze recht staan!

‘Een aanvaring van de wielen met een stoeprand of bijvoorbeeld een kuil in de weg kan ervoor zorgen dat de wielen niet langer goed uitgelijnd zijn onder de auto. Dit heeft tot gevolg dat de banden niet alleen schuin afslijten, maar ook sneller verslijten, zo weet De Jager. ‘In de praktijk zien we dat de uitlijning vaak niet meer binnen de marges is bij auto’s die meer dan 60.000 km hebben gereden. Maak daarom een afspraak om de uitlijning van uw auto te laten controleren en voorkom extra slijtage aan de banden en hogere brandstofkosten.’

Bespaar niet op olie

Nóg een belangrijke tip: bespaar niet op de motorolie. Nogmaals de garagehouder: ‘De kwaliteit van olie neemt af als deze lange tijd in de motor zit. Om uw auto in goede staat te houden, is het essentieel dat de olie op tijd ververst wordt. De vloeistof neemt namelijk deeltjes op van inwendige en uitwendige vervuiling, waardoor het oliefilter verzadigd raakt van alle verontreinigingen.
Bij een onderhoudsbeurt verversen wij altijd de olie en vervangen wij het filter. Geen onderhoudsbeurt, maar alleen olie verversen? Dat kan ook! U kunt altijd even vragen of de olie gecontroleerd kan worden.’

Schokdempers: laat ze controleren!

‘Wist u, zo gaat Pieter verder,’dat versleten schokdempers invloed hebben op de remweg en de wegligging van de auto en dus op de veiligheid? Bovendien hebben niet goed werkende schokdempers een nadelige invloed op de conditie van andere auto-onderdelen. Zo loopt de levensduur van de banden door onregelmatige slijtage aanzienlijk terug.
Vooral in de winter is het laten controleren van uw schokdempers extra belangrijk. Vocht in de schokdempers kan bij vorst namelijk bevriezen, waardoor de schokdemper kapot kan vriezen. Twijfelt u aan de staat van de schokdempers van uw auto? Kom dan langs, we controleren het graag voor u.’

Gebruik de airco verstandig

GTraag wil Pieter ook nog iets kwijt over het gebruik van de airco. Weet u wat kunt u doen om de hoge kosten van de airco in de hand te houden?

  1. Zet de airco niet in de laagste stand, maar rond de 22 graden. Hoe kouder, hoe meer brandstof u verbruikt.
  2. Beperk het verschil met de buitentemperatuur tot maximaal 5 graden.
  3. Rijd niet met open ramen. Door de hogere luchtweerstand stijgt het energieverbruik met 10%.
  4. Gebruik de airco alleen als het echt nodig is (maar minimaal 1x per week 10 minuten om storingen te voorkomen).

Met deze tips kunt u aanzienlijk besparen op het energieverbruik van de airco en toch genieten van een fijn klimaat in uw auto.’

Vragen? Of kunnen we iets voor u betekenen?  Wij helpen u graag verder.
Bel ons via 0511-472527 of mail naar info@dejager-autos.nl