“Het is zwart en rond, moet dat zoveel geld kosten?”

Geplaatst op 23 maart, 2020 om 1:47 | In de categorie:

Zoals u gewend bent verzorgt Autobedrijf De Jager in Hurdegaryp iedere maand opnieuw voor u de laatste weetjes, tips en adviezen. Deze keer praat Pieter de Jager u bij over alles wat u zou moeten weten over uw banden.

“ Het is zwart en rond, moet dat zoveel geld kosten?” Of “Zijn ze nu alweer aan vervanging toe?” Dit soort opmerkingen krijgen wij wel eens te horen. Maar wist u dat uw autobanden een zware last moeten dragen? De banden zijn enige stukje contact met het wegdek. Ze zorgen ervoor dat uw auto op de weg blijft en dat u veilig kunt rijden in diverse weersomstandigheden. Daarom dit keer aandacht voor de banden.”

Nù banden wisselen

“Zoals bekend, presteert een winterband het beste bij lage temperaturen of op een besneeuwd wegdek. Bij warm weer is een winterband juist nadelig; bij een noodstop bijvoorbeeld is de remweg op een droog wegdek aanzienlijk langer. Bij temperaturen boven de 7 graden is juist een goede zomerband geschikt. Ook als u rijdt op een nat wegdek.
Kortom, laat u niet verleiden tot het doorrijden op winterbanden en kies voor veiligheid door op zomerbanden verder te gaan.”

Nieuwe banden nodig? Geef dan de actiecode “NieuwsbriefMaart” aan ons door en uw banden worden gratis gemonteerd. Óf u ontvangt 5% extra korting op 2 nieuwe zomerbanden.
Let op: deze aanbieding is geldig tot 20 april 2020. 

De gevaren van een verkeerde bandenspanning

“Een bandenspanning die te laag of juist te hoog is, heeft direct negatieve gevolgen voor de prestaties van uw banden. Een te lage bandenspanning zorgt voor een verminderde grip op de weg. Dit betekent een langere remweg en een hogere slipkans. Ook verhoogt een te lage bandenspanning de kans op een klapband. Door de grote vervorming bij elke omwenteling van het wiel (“de wangen bollen op”) wordt de band erg heet.”

“Een te hoge bandenspanning zorgt voor een ‘bollere’ voetprint met een verhoogde druk in het midden. Hierdoor slijt de band harder op de middenbaan. Daarnaast beïnvloedt het kleinere contactvlak de gripeigenschappen en verhoogt het de stijfheid. De band geeft daardoor trillingen beter door en het comfort neemt af. Laat bij twijfel de bandenspanning even controleren. U kunt hiervoor gewoon bij ons langsrijden.”

Vraag van een klant: twee zomer- en twee winterbanden?

“Het antwoord is heel simpel: dit is ronduit onveilig. Het zijn verschillende banden met verschillende eigenschappen. Ook de niet aangedreven wielen hebben een belangrijke functie bij de wegligging en stabiliteit van de auto. Een verschil in (zijdelingse) grip tussen aangedreven en niet aangedreven wielen zal de stabiliteit van de auto ernstig in gevaar brengen. Bespaar niet op grip en veiligheid!”

Wat is de minimale profieldiepte van autobanden?

“Om goed te kunnen functioneren, hebben de banden genoeg profiel nodig. De wettelijke minimale profieldiepte van uw banden is 1,6 millimeter. Voor uw veiligheid adviseren wij echter om zomerbanden te vervangen zodra er minder dan 3 mm profiel over is. Omdat het profiel van winterbanden extra belangrijk is, adviseren wij om deze te vervangen als ze nog 4 mm profiel over hebben. Zo kunt u altijd veilig op weg.

Wist u dat u de profieldiepte zelf kunt controleren? Op de zijkant van de band staat een TWI-markering. Ter hoogte van deze markering zitten profieldieptemeters in de hoofdgroeven van de band. Wanneer deze gelijk zijn met het loopvlak dan is het advies om de band te vervangen.”

Vragen? Of kunnen we iets voor u betekenen?  Wij helpen u graag verder.
Bel ons via 0511-472527 of mail naar info@dejager-autos.nl